Hedelmöityshoidot

Tärkeät elintapatekijät

Elintavat voivat vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiin saada lapsia.

Elämäntavat voivat vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiin saada lapsia.
Tupakointi on tunnettu hedelmällisyyttä heikentävä tekijä sekä miehillä että naisilla, samoin kuin runsas alkoholinkäyttö. Vähemmän tunnettu riskitekijä on kuitenkin anabolisten steroidien käyttö, joka voi aiheuttaa hedelmättömyyttä molemmissa sukupuolissa.

Hedelmättömyyden syyt

Lapsen saaminen voi olla haastavaa, ja noin 15 % kaikista nais-miespareista kokee lapsettomuutta jossain vaiheessa elämäänsä.

Tästä videosta saat lisätietoa tahattoman lapsettomuuden syistä.

Tupakointi

Tupakointi ja passiivinen tupakointi vaikeuttavat naisten raskaaksi tulemista ja voivat heikentää siittiöiden laatua miehillä. Jos äiti tupakoi raskauden aikana, se voi vaikuttaa lapsen tulevaan hedelmällisyyteen aikuisena. Jos sinä tai kumppanisi tupakoitte, tupakoinnin lopettamista suositellaan molemmille, sillä se voi parantaa mahdollisuuksia tulla raskaaksi. 

Paino – liikaa tai liian vähän

Ylipaino voi heikentää hedelmällisyyttä ja lisätä komplikaatioiden riskiä raskauden ja synnytyksen aikana. Se vaikuttaa myös siittiöiden laatuun. Raskauden mahdollisuuden parantamiseksi ylipainoisille miehille ja naisille suositellaan painonpudotusta.

Alipainoisilla naisilla voi esiintyä kuukautiskierron häiriöitä, jotka vaikeuttavat raskaaksi tulemista. Riittävä ja monipuolinen ravitsemus mahdollistaa säännöllisen kuukautiskierron ja ovulaation ja parantaa hedelmöittymisen mahdollisuutta.

Kannabis

Tutkimukset osoittavat, että kannabiksen säännöllinen käyttö voi aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja ja heikentää siittiöiden laatua. Jos sinä tai kumppanisi käytätte kannabista, sen lopettaminen ennen hedelmöityshoitojen aloittamista on suositeltavaa. 

Kannabiksen käyttö on Suomessa lainvastaista (lukuun ottamatta lääkekannabista), ja kehotamme luonnollisesti pidättäytymään sen käytöstä.

Alkoholi

Tutkimuksissa on todettu, että jopa vähäiset alkoholimäärät raskauden aikana lisäävät sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä. Tämän vuoksi raskaana ollessa tulisi välttää alkoholia kokonaan. Myös raskautta yrittäville pareille suositellaan alkoholinkäytön minimointia ja matalan riskin rajojen noudattamista (naisilla enintään yksi ravintola-annos ja miehillä enintään yksi tai kaksi annosta vuorokaudessa, ei kuitenkaan päivittäin). Tämä parantaa mahdollisuuksia ongelmattomaan raskauteen ja terveiden lasten saamiseen. Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti sekä naisten että miesten hedelmällisyyteen, joten raskauden mahdollisuuden maksimoimiseksi on parasta pidättäytyä alkoholista kokonaan. 

Anaboliset steroidit

Anaboliset steroidit ovat kemiallisesti valmistettuja testosteronin kaltaisia hormoneja, jotka stimuloivat lihasten kasvua. Steroidien käyttö voi aiheuttaa miehillä hedelmättömyyttä, rintojen kasvua ja testosteronitason laskua. Joillakin nämä haittavaikutukset voivat kestää vuosia käytön lopettamisen jälkeen.

Anabolisia steroideja käyttävillä naisilla raskaaksi tuleminen voi vaikeutua, koska kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jääneet pois. Muita mahdollisia vaikutuksia ovat äänen madaltuminen ja parrankasvu.

Vaikka Suomessa anabolisten steroidien kaltaisten dopingaineiden käyttö ei ole kriminalisoitu, kehotamme luonnollisesti välttämään anabolisten steroidien käyttöä. 

Hedelmöityshoidot

Psykososiaaliset näkökulmat

Hedelmöityshoidot voivat olla psyykkisesti erittäin kuormittavia. Prosessiin liittyvät usein odotukset ja epävarmuus, mutta myös toivo ja epätoivo, sillä hoitojen onnistumisesta ei ole takeita. Lisäksi hoidoissa käytettävät lääkkeet voivat ajoittain vaikuttaa mielialaan. 

Lähteet:
Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. København: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152. | Beroendecentrum Stockholm. Cannabis. Syyskuu 2022. | Systembolaget. Alkohol och graviditet. Syyskuu 2022. | Svensk sjuksköterskeförening. Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa: Ett gemensamt ansvar. Syyskuu 2022. | Beroendecentrum Stockholm. Alkoholens påverkan på kroppen. Syyskuu 2022. | Vorona E & Nieschlag E. Adverse effects of doping with anabolic androgenic steroids in competitive athletics, recreational sports and bodybuilding. Minerva Endocrinol. 2018 dec;43(4):476–488. | 1177. Anabola androgena steroider. Syyskuu 2022. | Fertilitetssenteret. Assistert befruktning. Syyskuu 2024. | PÄIHDELINKKI. Alkoholinkäytön riskirajat. Syyskuu 2025.

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Ravitsemusneuvoja sinulle, joka haluat tulla vanhemmaksi
Kuinka tukea tahattomasti lapsetonta henkilöä
Vanhemmaksi yksi askel kerrallaan

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut