Alkionsiirto ja luteaalivaiheen tuki
Tutkimukset ja diagnoosit.
Tutkimukset ja diagnoosit
Alkionsiirron jälkeen saatetaan tarvita raskautta ylläpitävää hormonihoitoa, joka tukee luteaalivaihetta ja valmistelee kohdun limakalvoa ottamaan alkion vastaan. Joskus käytetään aiemman hoitokierron aikana pakastettua ja sulatettua alkiota.

Alkionsiirto
Alkio siirretään kohtuun 2–5 päivän kuluttua munasolun hedelmöityksestä. Siirto tapahtuu ohuen katetrin avulla, joka viedään kohdunkaulan läpi ultraäänilaitteen ohjauksessa.
Alkionsiirron onnistumisen kannalta on tärkeää, että virtsarakko on täynnä. Juomalla nesteitä tuntia ennen siirtoa varmistat, että virtsarakko on täynnä, ja toimenpide on helpompi suorittaa.

Yleensä kohtuun siirretään vain yksi alkio kerrallaan. Poikkeustapauksissa voidaan siirtää kaksi alkiota, mutta tästä tulee tehdä yhteinen päätös pariskunnan kesken, sillä kaksosraskauteen liittyy suurempi riski.
Jos hedelmöitys ei onnistu, tai alkiot eivät jakaudu laboratoriossa, alkionsiirto jää tekemättä. Tämä voi olla suuri pettymys, mutta klinikka auttaa laatimaan uuden suunnitelman, kun olet valmis jatkamaan hoitoa.

Luteaalivaiheen tukihoito
Alkionsiirron yhteydessä käytettävä raskautta yllläpitävä hormonihoito tukee luteaalivaihetta ja valmistaa kohdun limakalvoa vastaanottamaan alkion.
Hormoni annetaan lääkärin määräyksen mukaisesti, usein emätinpuikkojen muodossa. Hoito aloitetaan yleensä munasolujen keräyksen jälkeisenä päivänä ja sitä jatketaan noin 14 päivän ajan.

Pakastettujen alkioiden siirto
Pakastettu alkio voidaan siirtää sekä luonnollisen että hormoneilla stimuloidun kuukautiskierron aikana.
Luonnollisen kierron aikana ovulaatio testataan päivittäin klinikan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti. Testi tehdään kerran päivässä, kunnes tulos on positiivinen. Tämän jälkeen klinikkaan otetaan yhteyttä ja varataan aika alkionsiirtoon.
Jos kuukautiskierto on luotu avusteisesti, hoidossa käytetään hormoneita, jotka stimuloivat kohdun limakalvoa. Kuukautiskierron 10.–12. päivänä seurataan ultraäänellä limakalvon paksuuntumista ja mikäli se on riittävän paksu, luteaalivaiheen tukihoito voidaan aloittaa ja tehdä suunnitelma pakastealkion siirrolle.
Haittavaikutukset, riskit ja alavatsan kivut
Etenkin tuorealkionsiirron jälkeen voi esiintyä alavatsan kipua, kireyttä ja turvotusta, jotka ovat yleisiä munasarjojen stimulaation jälkeen. Nämä epämiellyttävät oireet menevät yleensä ohi itsestään, mutta voivat kestää jopa kaksi viikkoa. Pakastealkionsiirtoon ei yleensä liity kiputuntemuksia toimenpiteen jälkeen.
Kohdunulkoinen raskaus
Alkio siirretään kohtuun, mutta harvoissa tapauksissa se voi kiinnittyä myös kohdun ulkopuolelle munanjohtimeen. Jos tunnet alavatsakipua tai havaitset verenvuotoa, ota välittömästi yhteyttä klinikkaan tai päivystävään lääkäriin.
Hyperstimulaatio: Tarkkaile mahdollisia hyperstimulaation oireita. Lisätietoa löydät täältä.
Raskaustesti
Noin 14 päivän kuluttua alkionsiirrosta voit tehdä raskaustestin. Testin tulos kertoo, onko hoito johtanut raskauteen.

Lähteet:
1177. IVF, provrörsbefruktning. Syyskuu 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Syyskuu 2022. | Linnékliniken. Ett eller två embryon? Syyskuu 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Syyskuu 2022. | Stockholm IVF. IVF-behandling. Syyskuu 2022. | Region Östergötland. Information inför återläggning av frusna embryon. Syyskuu 2022. | Region Östergötland. Information inför planerad återläggning av tinade embryon. Syyskuu 2022. | Knudsen et al. Patientinformation om Reagensglasbehandling (IVF-behandling og IVF-ISCI-behandling). Fertilitetskliniken Hospitalsenheden Horsens (2016). | 1177. Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern. Syyskuu 2022.