Hoitomenetelmät
Näihin päähoitomuotoihin kuuluu erilaisia yhdistelmiä, kuten inseminaatio tai IVF miehen omilla siittiöillä (AIH) tai lahjoittajan siittiöillä (AID). Lisäksi vaihtoehtoina ovat IVF ICSI-menetelmällä, pitkä tai lyhyt hoitokaava, sekä IVF/ICSI yhdistettynä TESA-toimenpiteeseen.

Inseminaatio
Munarakkuloiden kehitystä seurataan ultraäänellä, ja kun ne ovat saavuttaneet sopivan koon, annetaan munasolujen irrotuspistos. Inseminaatio tehdään vuorokauden tai kahden kuluessa pistoksesta.
Inseminaatio voidaan toteuttaa joko oman kumppanin siittiöillä tai lahjoittajan siittiöillä. Voit lukea lisää lahjoitettuista siittiöistä kohdasta Aloitusvaihe.
Sivulta Hoitomenetelmät löydät lisää tietoa inseminaatiosta ja siitä, kenelle hoitoa voidaan tarjota.


IVF ja ICSI
Tavanomaisessa IVF-prosessissa saat ensin hormoneja, jotka stimuloivat useiden munarakkuloiden kypsymistä. Munasolujen keräyksessä ohut neula viedään emättimen seinämän läpi munasarjaan ja munarakkulan sisään. Tämän jälkeen munasolut kerätään ja yhdistetään siittiöiden kanssa laboratoriossa. Jos alkiot alkavat jakautua, se osoittaa, että hedelmöittyminen on tapahtunut. Kahdesta viiteen päivää munasolujen keräyksen jälkeen alkio siirretään kohtuun.
IVF:n ja ICSI:n ero on siinä, että IVF:ssä siittiöt tunkeutuvat munasoluun itsenäisesti, kun taas ICSI:ssä yksittäistä siittiötä autetaan ohuella lasipipetillä pääsemään munasolun sisälle.
Muilta osin ICSI-hoito noudattaa samoja vaiheita kuin IVF.
Sivulta Hoitomenetelmät löydät lisää tietoa IVF- ja ICSI-hoidoista sekä siitä, kenelle hoitoja tarjotaan.
IVF/ICSI
– Lyhyt hoitokaava
Lyhyessä hoitokaavassa munasarjoja stimuloidaan hormoneilla osana kuukautiskiertoa. Hormonit edistävät munarakkuloiden kehittymistä ja kypsymistä, ja tätä seurataan ultraäänellä. Hoito, joka estää ennenaikaisen ovulaation, aloitetaan yleensä kuukautiskierron kuudentena päivänä.
Ultraääniseuranta paljastaa, kuinka monta munarakkulaa hoidon aikana on kehittynyt ja ovatko ne riittävän suuria. Stimulointipäivien määrä voi vaihdella eri naisilla.
Kun munarakkulat ovat saavuttaneet sopivan koon, saat ohjeet siitä, milloin irroituspiikki tulee ottaa ja milloin munasolut kerätään.
Lyhyt hoitokaava kestää yleensä noin kaksi viikkoa.

IVF/ICSI
– Pitkä hoitokaava
Pitkässä hoitokaavassa naisen oma hormonitoiminta vaimennetaan hoidon avulla. Pitkä hoitokaava alkaa yleensä stimuloitavaa kiertoa edeltävän kuukautiskierron 21. päivänä.
Kun hormonitoiminta on saatu alas, aloitetaan hormonistimulointi, joka aikaansaa useamman munarakkulan kypsymisen munasarjoissa. Noin 8–10 päivää stimuloinnin alkamisen jälkeen tehdään ultraäänitutkimus tai otetaan verikoe. Näiden avulla selvitetään, tarvitseeko hormonihoitoa säätää. Tämän jälkeen ultraäänitutkimuksia tehdään muutaman päivän välein kunnes tehdään päätös irroituspiikin antamisen ajankohdasta ja munasolujen keräyksestä.
Pitkän hoitokaavan mukainen hoito kestää yhteensä noin 4–5 viikkoa.

TESA – siittiöiden keräys
TESA-menetelmässä siittiöt kerätään suoraan miehen kiveksistä. Toimenpide suoritetaan paikallispuudutuksessa ja tehdään yleensä naisen tavanomaisen IVF-hoidon yhteydessä.
TESA:ssa lääkäri ottaa siittiönäytteen pienen neulatoimenpiteen avulla.
Muilta osin munasoluja ja siittiöitä käsitellään samalla tavalla kuin ICSI-hoidossa. Lisätietoja TESA:sta ja siitä, kenelle tätä hoitoa tarjotaan, löydät sivulta Hoitomenetelmät.
Haittavaikutukset ja riskit
Hyperstimulaatio
IVF-hoitoon liittyy riski munasarjojen hyperstimulaatiosta, jossa munasarjat kasvavat liian suuriksi ja vatsaan voi kertyä nestettä. Stimulaatiohoidossa on tärkeää seurata tarkasti mahdollisia oireita, kuten vatsan turvotusta, painonnousua, pahoinvointia, kipuja tai hengitysvaikeuksia. Jos huomaat näitä oireita, ota aina yhteyttä klinikkaan. Jos hyperstimulaatioriski on korkea, klinikka voi päättää olla tekemättä alkionsiirtoa ja sen sijaan pakastaa kaikki hyvälaatuiset hedelmöittyneet alkiot myöhempää käyttöä varten.
Hormonihoidon haittavaikutukset
Hormonihoidon vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Kaikki naiset eivät saa täsmälleen samanlaista lääketieteellistä hoitoa, joten on tärkeää lukea lääkkeiden tuoteselosteet huolellisesti ja kysyä klinikalta mahdollisista haittavaikutuksista ja riskeistä.
Aloitusvaihe
Lääkäri tekee alustavat tutkimukset ja antaa neuvontaa hedelmättömyyteen liittyen. Tässä vaiheessa annetaan myös lähete hedelmöityshoitoihin. Myös itselliset naiset, transhenkilöt ja naisparit tarvitsevat lääkärin lähetteen hedelmöityshoitoihin. Tämän jälkeen hedelmöityshoitoklinikalla tehdään tarkempia tutkimuksia ja annetaan mahdolliset diagnoosit. Mikäli hoitoihin hakeudutaan yksityiselle hedelmöityshoitoklinikalle ei lähetettä tarvita.

Lähteet:
Linnékliniken. Insemination med partners spermier. Syyskuu 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Syyskuu 2022. | Livio. IVF – Provrörsbefruktning. Elokuu 2022. | Linnékliniken. IVF. Elokuu 2022. | Livio. Mer om provrörsbefruktning (IVF). Syyskuu 2022. | 1177. IVF, provrörsbefruktning. Syyskuu 2022. | Skånes universitetssjukhus. Frågor och svar om provrörsbefruktning (IVF). Syyskuu 2022. | Nordic IVF. Överstimulering vid IVF. Syyskuu 2022. | Livio. PESA och TESA. Elokuu 2022.