Lukuja hedelmällisyydestä ja lapsettomuudesta
~ Noin 6 % kaikista Suomessa syntyneistä lapsista saa alkunsa hedelmöityshoitojen avulla.
~ Noin 70 % alle 39-vuotiaista naisista tulee raskaaksi kolmen IVF-hoitokerran jälkeen.
~ Vuonna 2022 Suomessa aloitettiin noin 14 000 hedelmöityshoitoa.
Hedelmöityshoidot Suomessa
Noin joka viides IVF-hoito johtaa raskauteen. Kolmessa neljästä vuonna 2022 aloitetusta hedelmöityshoitokerrasta käytettiin omia sukusoluja, ja joka neljäs hoito toteutettiin lahjoitetuilla munasoluilla tai siittiöillä.
Itselliset naiset
THL ei tilastoi tarkasti, ketkä saavat hedelmöityshoitoja, joten itsellisten naisten vuotuisista hoitomääristä Suomessaei ole tarkkaa tietoa. Kuitenkin julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidoista yli puolet tehdään itsellisille naisille. Fimean mukaan naispareille ja itsellisille naisille tehtiin vuonna 2020 yhteensä 871 hedelmöityshoitoa.
Suomessa hedelmöityshoidot ovat olleet mahdollisia itsellisille naisille vuodesta 2007 lähtien.
Lapsettomuus Suomessa
Lapsettomuus koskettaa 10–15 % kaikista nais-miespareista. Lapsettomuudesta puhutaan, kun raskaus ei ala vuoden kuluessa säännöllisistä, suojaamattomista yhdynnöistä huolimatta. Hedelmättömyyttä esiintyy yhtä paljon miehillä kuin naisilla, ja syyt voivat olla esimerkiksi siittiöiden heikossa liikkuvuudessa tai tukkeutuneissa munanjohtimissa. Joskus syy jää tuntemattomaksi.
Lue lisää hoitovaihtoehdoista.
Ikä, hedelmöityshoidot ja mahdollisuudet tulla raskaaksi
Sekä miesten että naisten hedelmällisyyteen vaikuttaa ensisijaisesti ikä, mutta naisilla tämä vaikutus on suurempi. Iällä on merkittävä rooli munasolujen laadun ja määrän kannalta — mitä vanhempi nainen on, sitä huonolaatuisempia munasolut yleensä ovat ja sitä vähemmän niitä on.
Q-IVF:n tilastoista käy ilmi, että naisen ikä ja hänen mahdollisuutensa saada lapsi hedelmöityshoitojen avulla ovat selkeästi yhteydessä toisiinsa.
- Mahdollisuus tulla raskaaksi tai synnyttää elävä lapsi

Kaavio: HS et al. Figur 8.
Tahattoman lapsettomuuden syyt

Lähteet:
Livio Oslo. Prøverørsbefruktning. Syyskuu 2024. | Helsedirektoratet. Assistert befruktning [verkkodokumentti]. Syyskuu 2024. | Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. København: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152. | Q-IVF. Fertilitetsbehandlingar i Sverige, årsrapport 2022. Syyskuu 2022. | Livio Kungsholmen. Frågor & svar. Syyskuu 2022. | Livio Umeå. Frågor och svar. Syyskuu 2022. | Institutet för hälsa och välfärd (THL). Hedelmöityshoidot. Syyskuu 2025. | Julkari. Hedelmöityshoidot 2022–2023. Syyskuu 2025. | Yle. Hedelmöityshoidot Suomessa – tilannekuva 2024. Syyskuu 2025.