Hedelmöityshoidot

Transsukupuoliset henkilöt

Jos sinulla tai kumppanillasi on kohtu, teillä on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin.
Jos sinulla tai kumppanillasi on kohtu, teillä on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin.
Suomessa transtausta ei ole este hedelmöityshoitojen saamiselle. Lain mukaan hoitoja voidaan tarjota nais-miesparien, naisparien ja itsellisten naisten lisäksi myös itsellisille miehille, joiden sukupuoli on vahvistettu. Koska sijaissynnytys ei ole laillista Suomessa, sinulla tai kumppanillasi on oltava kohtu.

Ennen kuin luet pidemmälle...

Tämä sivu, kuten koko sivusto, on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka haluavat tulla raskaaksi ja joilla on siihen edellytykset. Apua on saatavilla, halusitpa lapsen yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Tästä huolimatta kaikki lukijat ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan sivuston sisältöön. Uteliaisuus on aina sallittua.

Sivuston teksteissä voi esiintyä sukupuolittuneita termejä, jotka saattavat herättää tunteita. Pyydämme ymmärrystä tämän suhteen. Olemme pyrkineet tekemään sisällöstä mahdollisimman selkeää ja välttämään muotoiluja, jotka voisivat tuntua sekavilta tai hämmentäviltä.

Transsukupuolisuus ja lapsen kaipuu

Joillekin lapsihaaveet voivat olla ristiriidassa sen kanssa, että he samalla haluavat sukupuolenkorjaushoitoja. Nämä hoidot voivat kuitenkin rajoittaa mahdollisuuksia tulla biologiseksi vanhemmaksi. Tämän vuoksi jotkut transsukupuoliset henkilöt päättävät yrittää saada lapsen ennen sukupuolenkorjaushoitojen aloittamista.

Sukupuolen korjaaminen ja hedelmällisyys

Kehoa muuttavilla hormoneilla voi olla negatiivinen vaikutus hedelmällisyyteen. Tästä syystä sukusolujen pakastamista suositellaan usein ennen hormonihoitojen tai sukuelinkirurgian aloittamista. Jos henkilölle on annettu diagnoosi transsukupuolisuudesta, hänelle tarjotaan mahdollisuus munasolujen tai siittiöiden pakastamiseen. Hoitojen kustannukset voi myös kattaa yksityisesti.

Hedelmöityshoidot ja hoitotakuu

Lapsettomuushoidoissa noudatetaan hoitotakuuta, mikä tarkoittaa, että hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta, ja arviointiin liittyvät tutkimukset on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa lähetteestä. Jos hoidoissa tarvitaan lahjasoluja, hoitotakuu ei välttämättä toteudu, sillä lahjoittajien määrä on rajallinen.

Ennen hedelmöityshoitojen aloittamista tehdään alustavia lääketieteellisiä tutkimuksia sekä psykologinen arviointi. Lahjasoluhoitoja suunnittelevat käyvät myös lahjasoluneuvonnassa. Tietyissä tapauksissa hoito voidaan evätä, esimerkiksi vakavan sairauden, päihteiden käytön tai muiden syiden vuoksi, jotka vaikuttavat kykyyn huolehtia lapsesta. Lue lisää aloitusvaiheesta.

Huomaa, että nämä tiedot koskevat kaikkia lahjasoluhoitoihin hakeutuvia.

Sukupuolidysforia ja raskaus

Sukupuolidysforia tarkoittaa tilaa, jossa henkilön sukupuoli-identiteetti on ristiriidassa oman kehon ulkomuodon kanssa. Tästä syystä raskaus voi aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia sekä sosiaalisesti että biologisesti. Yhteiskunnassa raskauteen liitetään usein vahva yhteys naiseuteen, mikä voi johtaa siihen, että raskaana oleva transihminen saatetaan sosiaalisissa tilanteissa luokitella väärään sukupuoleen. Tämä voi altistaa epämukaville tilanteille. Raskauden aiheuttamat biologiset muutokset, kuten rasvan lisääntyminen vatsan alueella tai rintojen kasvu, voivat pahentaa tätä kokemusta.

Jos olet avioliitossa, molemmat vanhemmat rekisteröidään vanhemmiksi lapsen syntymän yhteydessä. Jos taas olet avoliitossa, ei-synnyttävä vanhempi voi tunnustaa vanhemmuutensa jo raskausaikana neuvolassa.

Et ole yksin

On tärkeää muistaa, että et ole ainoa transihminen, joka toivoo raskautta tai on raskaana. Transvanhempia on ollut jo kauan ennen viimeaikaisia lakimuutoksia. Raskaus voi olla kenelle tahansa voimakas kokemus, ja joskus vertaistuki voi helpottaa matkaa, kun saa jakaa kokemuksia muiden kanssa. Voit löytää esimerkiksi suljettuja ryhmiä Facebookista, ja tukea tarjoavat myös Seta ry ja Sateenkaariperheet ry. Jos et löydä tarvitsemaasi tukea, voit aina pyytää klinikalta vinkkejä.

Nais-miesparit

Nais-miesparin katsotaan kärsivän tahattomasta lapsettomuudesta, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä suojaamattomista, säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta.

Naisparit

Suomessa naispareilla on mahdollisuus tulla vanhemmiksi lahjasolujen avulla.

Itselliset naiset

Vuodesta 2007 alkaen naiset ovat voineet saada hedelmöityshoitoja myös ilman kumppania.

Lähteet:
RFSL. Bära barn som trans. Syyskuu 2022. | RFSL. Att bli och vara förälder. Syyskuu 2022. | Skatteverken. Nybliven förälder. Syyskuu 2022. | Skatteverket. Bekräfta att du blivit förälder. Syyskuu 2022. | RFSU. Ofrivillig barnlöshet. Syyskuu 2022.

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Kuinka tukea tahattomasti lapsetonta henkilöä
Alkioiden diagnostiikka ja seulonta Suomessa
Miksi painolla on merkitystä, kun yrität tulla raskaaksi

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut