Hedelmöityshoidot

Hyvä tietää

Hedelmöityshoidot saattavat vaikuttaa sinun ja mahdollisen kumppanisi arkeen. Muista myös, että voit ottaa klinikkaan yhteyttä, jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita.

Hedelmöityshoidot saattavat vaikuttaa sinun ja mahdollisen kumppanisi arkeen. Muista myös, että voit ottaa klinikkaan yhteyttä, jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita.

Varaudu siihen, että hedelmöityshoidot saattavat vaikuttaa sinun ja mahdollisen kumppanisi arkeen – voit esimerkiksi joutua olemaan jonkin verran pois töistä tai järjestelemään muutoin omia menojasi. Levon sekä mahdollisen sairasloman tarve munasolujen keräyspäivänä sekä alkionsiirtopäivänä arvioidaan yksilöllisesti.

Vaikutukset arkeen

Useimmiten käynnit klinikalla eivät kestä kovin kauaa tai vaadi sairauslomaa. Käyntien ajankohdat ja yhteydenotot klinikalta voivat kuitenkin sijoittua työajalle tai tilanne voi vaatia sinua/teitä saapumaan klinikalle lyhyelläkin varoitusajalla. Toiset pyrkivät ajoittamaan käyntinsä vapaiden tai lomien yhteyteen.

Yhteydet lapsettomuusklinikkaan

Hedelmöityshoitojen aikana voi luonnollisesti ilmetä tilanteita, joissa sinä tai kumppanisi kaipaatte neuvoja tai vastauksia kysymyksiinne. Silloin on tärkeää, että saatte tarvitsemanne avun.

Jos haluat keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa, olet epävarma jostakin tai mielessäsi on muita ongelmia tai kysymyksiä, voit aina kääntyä klinikan puoleen.

Jos sinulla on akuutteja ongelmia klinikan aukioloaikojen ulkopuolella, ota yhteys omaan lääkäriisi tai päivystävään lääkäriin.

Lapsettomuuden syyt

Lapsen saaminen voi olla vaikeaa, ja noin 15 % kaikista nais-miespareista kärsii lapsettomuudesta ainakin joskus elämänsä aikana.

Tästä videosta saat lisätietoja tahattomasta lapsettomuudesta.

Julkisen tai yksityisen puolen hoidot

Lapsettomuustutkimusten ja -hoitojen reitit
Tahaton lapsettomuus voi johtua molemmilla sukupuolilla biologisista tai lääketieteellisistä syistä, kuten heikentyneestä siittiöiden laadusta tai epäsäännöllisistä kuukautisista. Toisinaan kyseessä voi olla usean eri tekijän yhdistelmä.

Nais-miesparin katsotaan kärsivän tahattomasta lapsettomuudesta, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä suojaamattomien säännöllisten yhdyntöjen jälkeen. Mikäli nainen on täyttänyt 35 vuotta, tai tiedossa on muu syy, joka saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo kuuden kuukauden jälkeen. Naisparit ja itselliset naiset voivat hakeutua tutkimuksiin heti, kun se on ajankohtaista.

Perustutkimuksiin voi hakeutua terveyskeskukseen, opiskelijaterveydenhuoltoon, yksityislääkärin vastaanotolle tai yksityiselle lapsettomuusklinikalle. Lapsettomuushoitoihin julkisessa terveydenhuollossa tarvitaan lähete perusterveydenhuollosta tai yksityisen terveydenhuollon lääkäriltä. Jatkotutkimukset tehdään yliopistosairaaloiden lapsettomuusklinikoilla.

Kela korvaa yksityisessä terveydenhuollossa annettujen hedelmöityshoitojen kustannuksia. Korvausta maksetaan naistentautien tai synnytysten erikoislääkärin tekemistä tai määräämistä tutkimuksista ja hoidoista. Korvauksen voi saada, jos

  • henkilö on alle 43-vuotias
  • lapsettomuus johtuu sairaudesta.


43 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille korvaus voidaan myöntää asiakkaan hakemuksesta tapauskohtaisesti lääkärinlausunnon perusteella.

Hedelmöityshoidoissa käytettävistä lääkkeistä saa Kela-korvauksen, kun 

  • lääke kuuluu korvausjärjestelmään ja lääkemääräys on annettu henkilölle, joka on alle 43-vuotias
  • lapsettomuus johtuu sairaudesta
  • vahvistama korvattavuus on voimassa.

Hoitoja annetaan yhdenvertaisesti itsellisille naisille, naispareille, transhenkilöille ja nais-miespareille. Hoitopäätöstä annettaessa naisen tulee olla alle 40-vuotias, ja naisen painoindeksin lapsettomuushoitoja aloitettaessa on oltava korkeintaan 35.

Julkisessa terveydenhuollossa hedelmöityshoitojen määrä on rajoitettu kuuteen, joista korkeintaan kolme voi olla IVF/ICSI-hoitoja. IVF/ICSI-hoitoihin siirrytään yleensä, mikäli inseminaatiohoidot jäävät tuloksettomiksi. Hoitopäätös tehdään aina yksilöllisesti, hoitoihin hakeutuvan tilanteen mukaan. Hoitoja tehdään julkisessa terveydenhuollossa myös lahjoitetuilla sukusoluilla.

Lapsettomuushoidot kuuluvat hoitotakuun piiriin, ja asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Julkisessa terveydenhuollossa kustannukset syntyvät perustutkimuksiin liittyvistä asiakasmaksuista, erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksuista, lääkekustannuksista ja matkakustannuksista. Sairauden hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairauden hoitoon liittyvät matkakustannukset ovat KELA-korvattavia.

Lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin voi hakeutua myös suoraan yksityiselle lapsettomuusklinikalle, jolloin lähetettä ei tarvita. Suomessa on useita yksityisiä lapsettomuusklinikoita eri puolilla maata.

Yksityisille klinikoille voivat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoihin itselliset naiset, naisparit, transhenkilöt ja nais-miesparit sekä myös 40 vuotta täyttäneet naiset. Hoitoja tehdään yksilöllisen hoitosuunnitelman perusteella noin 45 ikävuoteen asti. Hoitoja tehdään yksityisillä lapsettomuusklinikoilla myös lahjoitetuilla sukusoluilla. Yksityisillä lapsettomuusklinikoilla hedelmöityshoitojen määrää ei ole rajoitettu, ja asiakas vastaa itse tutkimuksista ja hoidoista aiheutuneista kuluista.

Voit tutustua tarkemmin lapsettomuushoitoja tarjoaviin klinikoihin tästä.

Hoidon siirtäminen eteenpäin

Sinä ja kumppanisi voitte aina päättää siirtää hoitoa eteenpäin.

Ota yhteyttä klinikkaan, jotta tieto voidaan kirjata ylös. Kysy myös, kuinka pitkälle eteenpäin hoitoa voidaan siirtää.

Lähteet:
Fertilitetssenteret. Assistert befruktning. Syyskuu 2024 | Bioteknologirådet. Assistert befruktning. Syyskuu 2024 | Q-IVF. Allmänt. Syyskuu 2022.

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut