Hedelmöityshoidot

Psykososiaaliset näkökulmat

Monilla toive lapsen saamisesta on perustavanlaatuinen, ja täyttymätön unelma voi aiheuttaa toivottomuutta ja turhautumista.

Monilla toive lapsen saamisesta on perustavanlaatuinen, ja täyttymätön unelma voi aiheuttaa toivottomuutta ja turhautumista. 

Hedelmöityshoidot voivat olla psyykkisesti hyvin kuormittavia. Prosessia leimaavat yhtä lailla odotukset ja epävarmuus kuin toivo ja epätoivo, eikä onnistumisesta ole mitään takeita. Samalla hoidoissa käytettävät lääkkeet voivat ajoittain vaikuttaa mielialaan.

Tahaton lapsettomuus

Monilla ihmisillä on toive lapsiperheellistymisestä. Joidenkin mielestä se on jopa elämän tarkoitus. Vanhemmuus voi tämän vuoksi olla ratkaisevaa identiteetin kannalta. Tällöin on täysin luonnollista, että täyttymättömät lapsihaaveet aiheuttavat toivottomuutta ja turhautumista. Voi tuntua siltä, että oma elämä polkee paikallaan, vaikka kaikki muut ympärillä saavat lapsia.

Lapsen kaipuuseen voi liittyä kokonainen tunteiden sekamelska, ja oma kokemus voi olla täysin erilainen kuin muiden. Jotkut päättävät perustaa perheen yksin, toiset taas haluavat lapsia yhdessä kumppaninsa kanssa. Elämäntilanteet vaihtelevat ja jokainen käy läpi oman tunteiden vuoristoratansa.

Saatat olla huolissasi siitä, että raskauden yrittämisen aiheuttama psyykkinen kuormitus vaikuttaa negatiivisesti mahdollisuuksiisi tulla raskaaksi hedelmöityshoidoilla. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että tahattomasti lapsettomien naisten stressi ja kielteiset ajatukset eivät vaikuta mahdollisuuksiin tulla raskaaksi hedelmöityshoitojen avulla. 

Hedelmöityshoidot – tunteiden vuoristorata

Hedelmöityshoidot ovat pitkä ja kuluttava prosessi. Alussa ei voi tietää, kuinka pitkään hoidot kestävät, millaisia hoitoja on käytävä läpi, kuinka monta ja johtavatko ne ylipäätään raskauteen ja lapsen syntymään. Tämä voi olla kuormittavaa ja joskus kerta kaikkiaan epämiellyttävää.

Lisäksi jatkuvat hormonipistokset voivat aiheuttaa fyysisiä oireita ja vaikuttaa mielialaan. 

Toisinaan ajatukset ovat myönteisiä ja mieli toiveikas, toisinaan taas kielteiset ajatukset ja pelko saavat vallan. Ajanjaksoa leimaa vahvasti epävarmuus. Toimiiko stimuloiva hoito? Onnistuuko hedelmöitys laboratoriossa? Onko raskaustestin tulos positiivinen vai negatiivinen?

Epävarmuus ja odottaminen voi olla psyykkisesti raskasta. Samalla hoitojen aikana on tärkeää olla huolellinen ja elää kurinalaisesti. Lapsettomuus ja hedelmöityshoidot voivat tämän vuoksi tuntua joskus ylivoimaisilta asioilta. Saatat tuntea, että sosiaalinen elämä ja arjen muut vastuut painuvat tärkeysjärjestyksen pohjalle, samalla kun hoidot saattavat kuormittaa sinun ja mahdollisen kumppanisi suhdetta. 

Hedelmöityshoidot ja seksuaalisuus

On hyvin yksilöllistä, miten sinä ja mahdollinen kumppanisi reagoitte hedelmöityshoitojen aiheuttamaan fyysiseen ja psyykkiseen rasitukseen – ja miten se puolestaan vaikuttaa suhteeseenne.

Tahaton lapsettomuus ja hedelmöityshoidot voivat vaikuttaa siihen, millainen suhde ihmisellä on omaan kehoonsa tai omaan seksuaalisuuteensa. Tahattoman lapsettomuuden kokemus ja hedelmöityshoidoissa oleminen voivat vaikuttaa seksielämään sekä hoitojen aikana, että niiden jälkeen.

Vaikka hedelmöityshoidot voivat kuormittaa parisuhdetta, monet kokevat suhteensa kuitenkin vahvistuneen siinäkin tapauksessa, että hoidoilla ei saa lasta. 

Tilanteen käsittely ja kommunikointi

Tahattomasti lapsettoman ja hedelmöityshoitoja läpikäyvän on tärkeää löytää omat tapansa tilanteen käsittelemiseen – se on erityisen merkityksellistä paitsi oman itsen, myös omien ihmissuhteiden hyvinvoinnin kannalta. Jotkut pitävät ajatuksensa ja tunteensa omana tietonaan, välttelevät muita ihmisiä ja uppoutuvat työhön tai muuhun toimintaan. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tällaiset käytösmallit voivat heikentää psyykkistä hyvinvointia. Henkistä kuormitustaan voi sen sijaan keventää jakamalla ajatuksiaan ja ilmaisemalla turhautumistaan sekä hakemalla apua ja tukea muilta. 

Tietoa hedelmällisyydestä

Hyvä tietää ennen hoitoja

Varaudu siihen, että hedelmöityshoidot saattavat vaikuttaa sinun ja mahdollisen kumppanisi arkeen – voit esimerkiksi joutua olemaan jonkin verran pois töistä tai järjestelemään muutoin omia menojasi. Levon sekä mahdollisen sairasloman tarve munasolujen keräyspäivänä sekä alkionsiirtopäivänä arvioidaan yksilöllisesti. 

Lähteet:
Videnscentret Fertility Care. Elokuu 2021. | Schmidt, Clinical guideline, Psychosocial aspects of infertility and treatment, Dansk Fertilitetsselskab (2013).

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Kuinka tukea tahattomasti lapsetonta henkilöä
Miksi painolla on merkitystä, kun yrität tulla raskaaksi
Vanhemmaksi yksi askel kerrallaan

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut