Positiivinen tai negatiivinen raskaustesti
Positiivinen raskaustesti
Jos raskaustestin tulos on positiivinen, tehdään ajanvaraus klinikalle emättimen kautta suoritettavaa ultraäänitutkimusta varten. Ultraäänitutkimus tehdään yleensä kolmen viikon kuluttua raskaustestistä. Siinä tutkitaan muun muassa sikiön syke, koko ja mahdolliset poikkeavuudet.
Alkio voi harvinaisissa tapauksissa kiinnittyä myös kohdun ulkopuolelle. Tätä kutsutaan kohdunulkoiseksi raskaudeksi, jonka lääkäri havaitsee ultraäänitutkimuksessa. Jos sinulle tulee vatsakipuja positiivisen raskaustestin jälkeen, ota viipymättä yhteyttä klinikkaan. Jos klinikka on suljettuna, ota yhteyttä päivystävään lääkäriin tai hakeudu sairaalan päivystykseen.
Ultraäänitutkimuksen jälkeen raskauden seurantaa jatketaan neuvolassa. Siellä seurataan sikiön kehitystä ja valmistaudutaan tulevaan synnytykseen.
Negatiivinen raskaustesti
Myös negatiivisesta raskaustestistä on kerrottava klinikalle, jotta voidaan suunnitella mahdollista jatkohoitoa.
Juuri tehty hoito vaikuttaa siihen, milloin uusi hoito voidaan aloittaa, koska munasarjat voivat tarvita aikaa lepoon ja palautumiseen. Voit aina pitää pidemmän tauon halutessasi. Uusien hoitojen aloittaminen mahdollisimman pian voi tuntua houkuttelevalta, mutta muista, että on tärkeää palautua myös psyykkisesti.
Monelta klinikalta saa tietoa myös hedelmöityshoitojen vaihtoehdoista, esimerkiksi adoptiosta ja sijaisperheenä toimimisesta.
Negatiivinen raskaustesti voi olla valtava pettymys ja suuri suru. Voit lukea lisää hedelmöityshoitoihin liittyvästä psyykkisestä kuormituksesta sivulta Psykososiaaliset näkökulmat.
Tärkeät elintapatekijät
Elintavat voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin saada lapsia. Tupakointi on tunnetusti hedelmällisyyttä heikentävä riskitekijä kaikilla sukupuolilla, kuten myös runsas alkoholinkäyttö. Muita hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa: ikä, yli-/alipaino, huumeet sekä seksitaudit – myös tietyt lääkkeet voivat heikentää hedelmällisyyttä. Yhtä yleisessä tiedossa ei kuitenkaan ole se, että anabolisten steroidien käyttö voi aiheuttaa hedelmättömyyden.

Lähteet:
1177. IVF, provrörsbefruktning. Syyskuu 2022. | 1177. Graviditetstest. Syyskuu 2022. | 1177. Fosterdiagnostik. Syyskuu 2022. | 1177. Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern. Syyskuu 2022. | 1177. Besök på barnmorskemottagningen. Syyskuu 2022. | Akademiska sjukhuset. Välkommen till reproduktionscentrum. Syyskuu 2022. | Skånes universitetssjukhus. Frågor och svar om provrörsbefruktning (IVF). Syyskuu 2022. | Livio. Stödjande samtal. Syyskuu 2022.