Hedelmöityshoitojen aloitusvaihe
Tutkimukset ja diagnoosi.
n/a
Lääkäri tekee alustavat lapsettomuustutkimukset ja antaa tarvittaessa lähetteen hedelmöityshoitoihin. Myös itselliset naiset, transhenkilöt ja naisparit tarvitsevat lääkärin lähetteen. Tämän jälkeen lapsettomuusklinikalla tehdään tarkempia tutkimuksia ja diagnoosit. Mikäli hoitoihin hakeudutaan yksityiselle hedelmöityshoitoklinikalle ei lähetettä tarvita.
Tutkimukset
Naiselle tehdään ultraäänitutkimus, jossa selvitetään kohdun ja munasarjojen toiminta. Verikoe kertoo munasarjareservistä, ja tarvittaessa tehdään myös klamydiatesti. Lisäksi kohdunsuulta otetun irtosolunäytteen tuloksen tulee olla enintään 2,5 vuotta vanha ennen hoidon aloittamistsa. Mieheltä otetaan siemennestenäyte analysoitavaksi.
Yleiset kriteerit
Hedelmöityshoitoihin hakeutuvilta vaaditaan:
- Verinäyte, jolla tutkitaan muun muassa HIV ja maksatulehdukset (hepatiitti B ja C).
- Haastattelu, jossa arvioidaan kyky huolehtia lapsesta.

Omien vai lahjoitettujen solujen käyttö?
Siemennesteanalyysi määrittää, voidaanko hedelmöityshoidot tehdä miehen omilla siittiöillä vai tarvitaanko lahjoitettuja siittiöitä. Biologisista syistä naiset ilman miespuolista kumppania tarvitsevat aina lahjoitettuja siittiöitä. Hedelmöitys voi tapahtua joko inseminaationa naisen kehossa tai kehon ulkopuolella IVF-hoidossa.
Lahjoittajat jaetaan seuraaviin tyyppeihin:
Anonyymi siittiöiden lahjoittaja
Lain mukaan siittiöitä ei voi Suomessa lahjoittaa täysin anonyymisti, koska lahjoittajat on rekisteröitävä. Lahjoittajan henkilöllisyys pysyy kuitenkin salassa vastaanottajilta. Lahjasolujen avulla alkunsa saaneella lapsella on aikuisena oikeus saada tietää lahjoittajan henkilöllisyys. Lahjoittajalla ei ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia lasta kohtaan.
Lahjoittajasta voidaan kerätä tietoja, kuten ihon, silmien ja hiusten väri sekä pituus ja etninen alkuperä. Muita tietoja ei saa kerätä.
Siittiöiden lahjoittajan on aina saatava hyväksyntä lääkäriltä, joka myöntää luvan sukusolujen lahjoittamiseen. Siittiöiden laatu ja merkit tiettyjen sairauksien varalta tutkitaan.
Tuttu siittiöiden lahjoittaja
Tuttu siittiöiden lahjoittaja on henkilö, jonka nainen tai pariskunta tuntee ja joka haluaa lahjoittaa sukusolujaan naisen hedelmöityshoitoa varten.
Lahjoittajan on saatava lääkärin hyväksyntä, ja lupa lahjoittamiseen. Myös siittiöiden laatu ja tiettyjen sairauksien merkit tutkitaan.
Anonyymi munasolujen lahjoittaja
Munasoluja ei voi Suomessa lahjoittaa täysin anonyymisti, sillä lahjoittajat rekisteröidään. Lahjoittajan henkilöllisyys salataan vastaanottajilta, mutta lahjasoluista syntyneellä lapsella on aikuisena oikeus saada tietää lahjoittajan henkilöllisyys. Lahjoittajalla ei ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia lasta kohtaan.
Jotta lapsi muistuttaisi ulkonäöllisesti molempia vanhempiaan, lääkäri voi verrata lahjoittajaa siihen vanhempaan, jonka sukusolut lahjoittaja korvaa. Jos hoidossa on itsellinen nainen, ominaisuuksia voidaan verrata häneen.
Munasolujen lahjoittajalla on oltava lääkärin hyväksyntä, ja lahjoittamiseen tarvitaan lupa. Myös munasolujen laatu ja tiettyjen sairauksien merkit tutkitaan.
Tuttu munasolujen lahjoittaja
Tuttu munasolujen lahjoittaja on henkilö, jonka nainen tai pariskunta tuntee ja joka haluaa lahjoittaa sukusolujaan hedelmöityshoitoa varten.
Munasolujen lahjoittaja tarvitsee lääkärin hyväksynnän sekä luvan lahjoittamiseen. Myös munasolujen laatu ja tiettyjen sairauksien merkit tutkitaan.
Hoitosuunnitelma
Kun kaikki tutkimustulokset ovat valmiit, lääkäri laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman. Suunnitelmassa päätetään myös jatkokäynneistä klinikalla.
Mahdolliset haittavaikutukset
Hedelmöityshoitojen aikana naiselle annetaan usein hormonihoitoa. Vaikka kaikki eivät koe haittavaikutuksia, niihin kannattaa varautua. Lääkäri tai hoitaja kertoo mahdollisista tavallisista ja harvinaisemmista haittavaikutuksista. Lue aina lääkkeiden pakkausselosteet ja seuraa omia oireitasi.
Lisätietoja erilaisista haittavaikutuksista löydät seuraavilta sivuilta: Hoitomenetelmät, Munasolujen keräys ja siemennestenäyte sekä Alkionsiirto ja luteaalivaiheen tuki.

Munasolujen keräys ja siemennestenäyte
Munasarjoja stimuloidaan, minkä jälkeen munasolut kerätään ja hedelmöitetään laboratoriossa. Alkio siirretään kohtuun. Tässä vaiheessa mies antaa siemennestenäytteen tai käytetään lahjoitettuja siittiöitä.

Lähteet:
Göteborgs IVF klinik. Fertilitetsutredning. Syyskuu 2022. | Sahlgrenska universitetssjukhuset. Infertilitetsutredning. Syyskuu 2022. | 1177. IVF, provrörsbefruktning. Syyskuu 2022. | Akademiska sjukhuset. Utredning av ofrivillig barnlöshet. Syyskuu 2022. | Livio. Donerade spermier – insemination. Syyskuu 2022. | 1177. Att donera ägg eller spermier. Syyskuu 2022. | Socialstyrelsen. Assisterad befruktning med donerade könsceller. Syyskuu 2022. | Livio. Äggdonation – behandling med donerade ägg. Syyskuu 2022. | Sahlgrenska universitetssjukhuset. Infertilitetsutredning. Syyskuu 2022.