Hedelmöityshoidot

Johdatus hedelmöityshoitoihin

Johdatus hedelmöityshoitoihin

Hedelmöityshoitoja annetaan nais-miespareille, naispareille, transhenkilöille ja itsellisille naisille.

Hedelmöityshoitoja annetaan nais-miespareille, naispareille, transihmisille ja itsellisille naisille.

Jos raskaaksi tuleminen luonnollisesti on vaikeaa, voi hedelmöityshoito olla ratkaisu. Hoitoja tarjotaan miehille ja naisille, jotka kokevat lapsettomuutta nais-miesparina tai naisparina, sekä transhenkilöille ja itsellisille naisille. Hedelmöityshoidot koostuvat monista tutkimuksista ja toimenpiteistä, ja prosessi voi kestää pitkään. Tältä sivulta löydät hyödyllistä tietoa hedelmöityshoitojen eri vaiheista ja näkökulmista. 

Mahdollisuudet tulla raskaaksi

Joskus elämän pienet ihmeet tarvitsevat hieman apua. Suomessa aloitetaan vuosittain noin 14 000 hedelmöityshoitoa. Tällä videolla saat lisätietoa muun muassa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksista. 

Kenelle, miten ja kuinka monta kertaa?

Lapsettomuustutkimusten ja -hoitojen reitit
Tahaton lapsettomuus voi johtua molemmilla sukupuolilla biologisista tai lääketieteellisistä syistä, kuten heikentyneestä siittiöiden laadusta tai epäsäännöllisistä kuukautisista. Toisinaan kyseessä voi olla usean eri tekijän yhdistelmä.

Nais-miesparin katsotaan kärsivän tahattomasta lapsettomuudesta, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä suojaamattomien säännöllisten yhdyntöjen jälkeen. Mikäli nainen on täyttänyt 35 vuotta, tai tiedossa on muu syy, joka saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo kuuden kuukauden jälkeen. Naisparit ja itselliset naiset voivat hakeutua tutkimuksiin heti, kun se on ajankohtaista.

Perustutkimuksiin voi hakeutua terveyskeskukseen, opiskelijaterveydenhuoltoon, yksityislääkärin vastaanotolle tai yksityiselle lapsettomuusklinikalle. Lapsettomuushoitoihin julkisessa terveydenhuollossa tarvitaan lähete perusterveydenhuollosta tai yksityisen terveydenhuollon lääkäriltä. Jatkotutkimukset tehdään yliopistosairaaloiden lapsettomuusklinikoilla.

Kela korvaa yksityisessä terveydenhuollossa annettujen hedelmöityshoitojen kustannuksia. Korvausta maksetaan naistentautien tai synnytysten erikoislääkärin tekemistä tai määräämistä tutkimuksista ja hoidoista. Korvauksen voi saada, jos

  • henkilö on alle 43-vuotias
  • lapsettomuus johtuu sairaudesta.


43 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille korvaus voidaan myöntää asiakkaan hakemuksesta tapauskohtaisesti lääkärinlausunnon perusteella.

Hedelmöityshoidoissa käytettävistä lääkkeistä saa Kela-korvauksen, kun 

  • lääke kuuluu korvausjärjestelmään ja lääkemääräys on annettu henkilölle, joka on alle 43-vuotias
  • lapsettomuus johtuu sairaudesta
  • vahvistama korvattavuus on voimassa.

Hoitoja annetaan yhdenvertaisesti itsellisille naisille, naispareille, transhenkilöille ja nais-miespareille. Hoitopäätöstä annettaessa naisen tulee olla alle 40-vuotias, ja naisen painoindeksin lapsettomuushoitoja aloitettaessa on oltava korkeintaan 35.

Julkisessa terveydenhuollossa hedelmöityshoitojen määrä on rajoitettu kuuteen, joista korkeintaan kolme voi olla IVF/ICSI-hoitoja. IVF/ICSI-hoitoihin siirrytään yleensä, mikäli inseminaatiohoidot jäävät tuloksettomiksi. Hoitopäätös tehdään aina yksilöllisesti, hoitoihin hakeutuvan tilanteen mukaan. Hoitoja tehdään julkisessa terveydenhuollossa myös lahjoitetuilla sukusoluilla.

Lapsettomuushoidot kuuluvat hoitotakuun piiriin, ja asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Julkisessa terveydenhuollossa kustannukset syntyvät perustutkimuksiin liittyvistä asiakasmaksuista, erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksuista, lääkekustannuksista ja matkakustannuksista. Sairauden hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairauden hoitoon liittyvät matkakustannukset ovat KELA-korvattavia.

Lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin voi hakeutua myös suoraan yksityiselle lapsettomuusklinikalle, jolloin lähetettä ei tarvita. Suomessa on useita yksityisiä lapsettomuusklinikoita eri puolilla maata.

Yksityisille klinikoille voivat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoihin itselliset naiset, naisparit, transhenkilöt ja nais-miesparit sekä myös 40 vuotta täyttäneet naiset. Hoitoja tehdään yksilöllisen hoitosuunnitelman perusteella noin 45 ikävuoteen asti. Hoitoja tehdään yksityisillä lapsettomuusklinikoilla myös lahjoitetuilla sukusoluilla.

Yksityisillä lapsettomuusklinikoilla hedelmöityshoitojen määrää ei ole rajoitettu, ja asiakas vastaa itse tutkimuksista ja hoidoista aiheutuneista kuluista. Yksityisellä klinikalla voi toukokuun 2025 alusta lähtien myös saada KELA-korvausta sairauden hoitoon liittyvistä kuluista, jotka aiheutuvat toteutettavista tutkimuksista ja hoidoista.

Voit tutustua tarkemmin lapsettomuushoitoja tarjoaviin klinikoihin tästä.

Hedelmöityshoitosanasto

Hedelmöityshoitosanasto

Hedelmöityshoitojen aikana törmäät uusiin termeihin, jotka perustuvat usein englanninkielisiin lääketieteellisiin lyhenteisiin, kuten IVF, ICSI ja TESA. Näiden termien selitykset löydät Fertilipediasta. joka löytyy täältä.

Kuukautiskierron ymmärtäminen on myös tärkeää hedelmöityshoitojen aikana. Keskimääräinen kierron pituus on 28 päivää, mutta se voi vaihdella 23–35 päivän välillä. Ovulaatio tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisten alkamista, ja raskaaksi voi tulla ovulaatiota edeltävinä ja seuraavina päivinä. Joillakin naisilla kuukautiset tulevat harvoin tai ovat epäsäännölliset. 

Mistä lapsettomuus johtuu?

Nais-miespari määritellään lääketieteellisesti lapsettomaksi, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä säännöllisistä suojaamattomista yhdynnöistä huolimatta.

Lapsettomuuteen voi olla monia syitä, ja se voi johtua sekä miehestä että naisesta. Naisen ikä on yksi tärkeimmistä hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä.

Voit lukea lisää lapsettomuuden tavallisista syistä ja tärkeistä elintapatekijöistä täältä

Raskaat ja aikaa vievät hoidot

Hedelmöityshoidot voivat kestää kauan ja vaatia useita yrityksiä. Lähes kaikki tarvitsevat useita yrityksiä ja erilaisia hoitoja. On tärkeää varautua siihen, että ne voivat olla raskaita sekä yksilöinä että pariskuntana.

Lue lisää ja tutustu muiden tarinoihin täällä

Hedelmöityshoidot

Hoitomenetelmät

Hedelmöityshoitomenetelmiin kuuluvat inseminaatio ja IVF. Näihin pääryhmiin kuuluu erilaisia yhdistelmiä, kuten inseminaatio ja IVF-hoito joko miehen omilla tai lahjoitetuilla siittiöillä, IVF yhdessä ICSI:n
kanssa, IVF pitkää tai lyhyttä hoitokaavaa käyttäen, sekä IVF/ICSI yhdistettynä TESA-toimenpiteeseen. 

Lähteet:
RFSU. Ofrivillig barnlöshet. Syyskuu 2022. | Q-IVF. Allmänt. Syyskuu 2022. | 1177. IVF, provrörsbefruktning. Syyskuu 2022. | Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. Köpenhamn: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152.

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Ravitsemusneuvoja sinulle, joka haluat tulla vanhemmaksi
Miksi painolla on merkitystä, kun yrität tulla raskaaksi
Vanhemmaksi yksi askel kerrallaan

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut