Hedelmöityshoidot

Johdatus hedel-möityshoitoihin

Lapsiperheellistymisen haasteissa hedelmöityshoidoista voi olla apua. Hoitoja tarjotaan nais-miespareille, naispareille, itsellisille naisille ja transsukupuolisille henkilöille.

Hedelmöityshoidot

Hoitomenetelmät

Hedelmöityshoitomenetelmiin kuuluvat inseminaatio ja IVF. Näihin pääryhmiin sisältyy erilaisia yhdistelmiä, kuten inseminaatio ja IVF-hoito miehen omilla siittiöillä (AIH) tai lahjoittajan siittiöillä (AID), IVF sisältäen ICSI:n, IVF pitkää tai lyhyttä hoitokaavaa käyttäen tai IVF/ICSI yhdistettynä TESA-toimenpiteeseen.

Hedelmöityshoidot

Aloitusvaihe

Lapsettomuustutkimuksiin voi hakeutua julkisessa terveydenhuollossa omaan terveyskeskukseen, josta alkututkimusten jälkeen tehdään lähete erikoissairaanhoitoon keskus- tai yliopistosairaalan naistentautien klinikan lapsettomuuspoliklinikalle. Vaihtoehtoisesti pari voi itse hakeutua tutkimuksiin yksityiselle lapsettomuusklinikalle, jolloin lähetettä ei tarvita. Sama käytäntö pätee myös itsellisten naisten, transhenkilöiden sekä naisparien kohdalla.
Hedelmöityshoidot

Munasolujen keräys ja siemennestenäyte

Kun munasolut ovat kypsyneet joko pitkän tai lyhyen hoitokaavan mukaisen stimuloinnin ansiosta, seuraava vaihe IVF/ICSI-hoidossa on ovulaation aikaansaaminen, munasolujen keräys ja hedelmöitys laboratoriossa. Lopuksi alkio siirretään kohtuun.
Hedelmöityshoidot

Alkionsiirto ja luteaalivaiheen tuki

Alkio siirretään kohtuun, jonka jälkeen hoidossa käytetään raskautta ylläpitävää hormonia. Se tukee luteaalivaihetta ja valmistelee kohdun limakalvoa ottamaan alkion vastaan. Tuoresiirrossa alkio siirretään kohtuun noin viiden päivän kuluttua munasolujen keräyksestä. Tämän jälkeen hoidossa käytetään raskautta ylläpitävää hormonia joka tukee luteaalivaihetta ja valmistelee kohdun limakalvoa vastaanottamaan alkion. Useimmiten alkionsiirrot ovat pakastealkionsiirtoja, mikäli siirtokelpoisia alkioita saadaan useampi kuin yksi – tällöin kohtuun siirretään aiemman kierron yhteydessä pakastettu ja sittemmin sulatettu alkio.
Hedelmöityshoidot

Positiivinen tai negatiivinen raskaustesti

Noin 14 päivän kuluttua alkionsiirrosta voidaan tehdä raskaustesti. Vaihtoehtoisesti noin 10 päivän kuluttua alkionsiirrosta voidaan ottaa verikoe, jossa mitataan raskauden aikana kehossa muodostuvan hormonin pitoisuutta. Raskaustestin ja/tai verikokeen tulos osoittaa, onko raskaus alkanut.
Hedelmöityshoidot

Tärkeät elintapatekijät

Elintavat voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin saada lapsia. Tupakointi on tunnetusti hedelmällisyyttä heikentävä riskitekijä kaikilla sukupuolilla, kuten myös runsas alkoholinkäyttö. Muita hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa. ikä, yli-/alipaino, huumeet sekä seksitaudit – myös tietyt lääkkeet voivat heikentää hedelmällisyyttä.

Hedelmöityshoidot

Psykososiaaliset näkökulmat

Hedelmöityshoidot voivat olla psyykkisesti hyvin kuormittavia. Prosessia leimaavat yhtä lailla odotukset ja epävarmuus kuin toivo ja epätoivo, eikä onnistumisesta ole mitään takeita. Samalla hoidoissa käytettävät lääkkeet voivat ajoittain vaikuttaa mielialaan.

Hedelmöityshoidot

Hyvä tietää ennen hoitoja

Varaudu siihen, että hedelmöityshoidot saattavat vaikuttaa sinun ja mahdollisen kumppanisi arkeen – voit esimerkiksi joutua olemaan jonkin verran pois töistä tai järjestelemään muutoin omia menojasi. Levon sekä mahdollisen sairasloman tarve munasolujen keräyspäivänä sekä alkionsiirtopäivänä arvioidaan yksilöllisesti.

Sevärt och nedladdningsbart

Fertilitetsprocessen

Följ med på resan genom fertilitetsprocessen hela vägen till befruktning.

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut