Hedelmöityshoidot

Yleistä hedelmällisyydestä

Tahaton lapsettomuus koskettaa Suomessa joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa henkilöä.
Tahaton lapsettomuus koskettaa Suomessa joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa henkilöä.

Hedelmöityshoidot, kuten IVF, ICS ja inseminaatio, voivat auttaa monia parisuhteessa eläviä ja itsellisiä henkilöitä tulemaan raskaaksi ja hankkimaan lapsia.
Ensimmäinen IVF-lapsi syntyi vuonna 1978, ja sen jälkeen hedelmöityshoitojen avulla maailmaan on syntynyt yli 10 miljoonaa lasta. Suomessa näiden hoitojen avulla syntyy vuosittain noin 2800 lasta, mikä vastaa noin kuutta prosenttia kaikista syntyneistä lapsista.

Hedelmättömyys koskettaa molempia sukupuolia

Lapsettomuudesta on tullut yhä yleisempi ongelma. Noin joka kuudes nais-miespari Suomessa kokee vaikeuksia raskautumisessa. Lääketieteellisesti lapsettomuudesta puhutaan, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä säännöllisistä suojaamattomista yhdynnöistä huolimatta.

Lapsettomuuden syyt jakautuvat seuraavasti: noin 25 % tapauksista johtuu naisesta, 25 % miehestä ja 25 % molemmista osapuolista. Lopuissa 25 % syy jää epäselväksi, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. 

Erilaisia perheitä

Hedelmöityshoitoja tarjotaan monenlaisille perhemuodoille, ei vain nais-miespareille. Myös itselliset naiset ja monet HLBTQ+-ryhmän jäsenet voivat hyödyntää IVF-hoitoja ja inseminaatiota saadakseen lapsen. Suomessa syntyy vuosittain noin 500 lasta lahjasolujen avulla.

Kerro perheestäsi: #projectfamily-kampanja

Haluaisimme kuulla sinun #projectfamily-tarinasi, joka kattaa matkan hoidosta hedelmöitykseen ja mahdollisesti lapsen syntymään asti. Jaa kokemuksesi verkossa käyttämällä tunnistetta #projectfamily ja osallistu kampanjaamme. 

Faktoja
– hedelmällisyydestä

Hedelmällisyys laskee iän myötä sekä miehillä että naisilla. Mutta kuinka paljon ikä vaikuttaa mahdollisuuksiin tulla raskaaksi? Voisivatko tilastot auttaa ennustamaan todennäköisyyksiä?
Mahdollisuudet tulla raskaaksi / synnyttää elävä lapsi

Kaavio perustuu Nielsen HS et al. -tutkimukseen (2016).

Lähteet:
Q-IVF. Fertilitetsbehandlingar i Sverige, årsrapport 2021. Lokakuu 2022. | European Society of Human Reproduction and Embryology. ART fact sheet. Heinäkuu 2021. | Q-IVF. Allmänt. Syyskuu 2022. | Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. Köpenhamn: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152.

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

Alkioiden diagnostiikka ja seulonta Suomessa
Tahattoman lapsettomuuden vaietut haasteet
Kuinka tukea tahattomasti lapsetonta henkilöä

Kieli

Vill du läsa den här webbplatsen på svenska?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikkelit & haastattelut